Pilihan Bahasa :  BM        Biru  Merah  Hijau  Kecilkan Tulisan Saiz Tulisan Asal Besarkan Tulisan Kontras Sederhana Kontras Gelap Kontras Terang w3c rss    PAUTAN SEGERA

   Panduan Amalan Klinikal   Panduan Pesakit    Pencapaian Piagam Pelanggan    Sistem Maklumat Pendaftaran Pesakit    Caj Rawatan Pesakit                                  

 

RSS Feed

(1) 2 »
Info Kesihatan : Probiotik menguatkan sistem imun
on 2014/4/11 2:30:00 (2389 reads)

ANAK kecil saya kerap mendapat demam selesema. Lebih memburukkan keadaan, anak saya juga mudah mendapat cirit-birit.

Sejak dulu saya perlu lebih berhatihati sama ada memilih pusat asuhan kanak-kanak dan juga tempat permainan untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Read More... | 2499 bytes more
Info Kesihatan : HINDARI TEKANAN
on 2014/3/19 1:50:00 (2567 reads)

Kenal Pasti Punca Tekanan
Tenangkan fikiran , berhadapan denganya dan cari jalan penyelesaian. Jangan mengelak tekanan.

Read More... | 1969 bytes more
Info Kesihatan : Inovasi SMART menangani asma
on 2014/2/26 2:30:00 (3494 reads)

Oleh DATIN DR. AZIAH AHMAD MAHAYIDDIN (Pengarah Institut Perubatan Respiratori) DUA daripada tiga penghidap asma tidak dapat mencapai apa yang diinginkan mereka dalam hidup akibat penyakit yang dialami.

Tidur terganggu, semput dan sesak dada, adalah antara masalah umum yang sering dialami oleh penghidap asma. Pada hari ini, asma ialah antara penyakit kronik paling berleluasa di seluruh dunia.

Read More... | 6662 bytes more
Info Kesihatan : Kesan Lasik Kekal
on 2009/3/5 2:24:31 (2838 reads)

SAMA ada untuk bebas dari pergantungan atau penjimatan kos alat bantuan melihat, perubatan, kosmetik mahupun meningkatkan kualiti hidup seharian, pemulihan deria penglihatan kepada tahap normal adalah sesuatu yang amat diperlukan. Perkembangan teknologi sejak 1950-an telah membawa kepada penemuan rawatan laser-assisted in situ keratomileusis (Lasik) yang semakin berkembang setiap tahun, dari penggunaan pisau kepada penggunaan laser sepenuhnya.

Lasik kini merupakan prosedur pembedahan laser paling popular untuk mengoptimumkan daya penglihatan dan menjadi pilihan kerana tempoh pemulihan yang pantas serta kurang komplikasi dan kesan sampingan berbanding pembedahan refraktif lain. Bagaimanapun, beberapa persoalan sering timbul di kalangan mereka yang berminat menjalani prosedur Lasik.

Read More... | 9689 bytes more
Info Kesihatan : Semua program diet berkesan?
on 2009/3/5 2:18:15 (2178 reads)

PENGUSAHA pelbagai jenis teknik diet akan mempertahankan produk masing-masing sebagai cara terbaik untuk menurunkan berat badan.

Dan, berita baik untuk semua apabila kajian yang dijalan di luar negara baru-baru ini mendapati kebanyakan daripadanya memang benar-benar efektif!

Read More... | 3221 bytes more
Info Kesihatan : FIBROID
on 2014/3/20 1:50:00 (4562 reads)

FIBROID


Adalah  ketumbuhan dalam rahim.


Read More... | 2063 bytes more
Info Kesihatan : EKZEMA
on 2014/3/12 1:40:00 (2611 reads)

Inflimasi kulit yang menyebabkan kulit gatal, merah dan kadang-kadang berair.

Read More... | 1915 bytes more
Info Kesihatan : Sakit mental tanpa sedar
on 2009/3/5 2:26:24 (11822 reads)

Berita mengenai lebih 270,000 rakyat Malaysia menghidapi skizofrenia, sejenis penyakit mental tanpa menyedarinya sedikit sebanyak mengejutkan kebanyakan kita. Malah mungkin ada yang tertanya-tanya kini sama adakah kita sendiri sebahagian dari pengidap penyakit ini.

Ramai yang beranggapan penyakit mental akan mengakibatkan seseorang dilihat berperangai aneh dan bertindak di luar batasan.

Pada umumnya penyakit mental boleh dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu yang pertama penyakit psikosis.

Pada tahap teruk, seseorang yang mengalami penyakit mental psikosis mungkin kehilangan hubungan dengan alam nyata. Di antara penyakit-penyakit jenis ini termasuklah skizofrenia dan psikosis manik depresif.

Kumpulan kedua ialah penyakit yang bukan psikosis atau neurosis. Mungkin kita pernah mengalami perasaan sedih, resah dan tertekan. Pengalaman ini merupakan pengalaman biasa dalam kehidupan kita.

Read More... | 4886 bytes more
Info Kesihatan : Gangguan seksual punca kemurungan kanak-kanak
on 2009/3/5 2:20:17 (2978 reads)

Sejak akhir-akhir ini, golongan kanak-kanak lebih cenderung menjadi mangsa gangguan seksual.

Boleh dikatakan sejak beberapa bulan lalu ada saja kes jenayah seksual.

Bayangkan anak-anak kita sedang bermain dengan ceria bersama rakan-rakannya pada minggu lepas, tiba-tiba mengalami kemurungan pada hari ini. Bagi ibu bapa yang kurang peka, perubahan anak-anak mereka tidak langsung menjadi tanda tanya.

Read More... | 6793 bytes more
Info Kesihatan : Latihan fungsi yang praktikal
on 2009/3/5 2:15:15 (1478 reads)

SEBAHAGIAN besar daripada wanita berkerjaya mempunyai rutin hidup yang hampir sama. Setiap pagi bangun dari tidur, bergegas mengemas katil sebelum ke bilik air membersihkan diri dan terus bersiap untuk ke pejabat. Pada hujung minggu barulah berpeluang mengambil kesempatan mengemas rumah, mengalih perabot, mencuci pakaian dan sebagainya.

Justeru, apabila tiba-tiba melakukan pergerakan yang lebih daripada kebiasaan pada hujung minggu, pasti membuatkan seluruh anggota badan berasa lenguh dan amat penat.

Read More... | 4076 bytes more
(1) 2 »
dasar privasi Dasar Privasi     dasar keselamatan Dasar Keselamatan     penafian Penafian     peta lokasi Peta Lokasi     bantuan Bantuan dan Sokongan